روانشناسی زرد امید یا فریب؟

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

روانشناسی زرد چیست؟ روانشناسی عامه‌پسند یا زرد (Pop Psychology) مفاهیم و ایده‌های متداول و مورد بحث در انجمن‌های روانشناسی را توصیف می‌کند. با این حال، بسیاری از مردم مطمئن نیستند که آیا روانشناسی زرد دقیق است یا از افسانه‌ها و باورهای غلط ساخته شده است. درک اینکه “روانشناسی زرد” یعنی چه و چگونه اشتباهات را شناسایی کنیم، تضمین می‌کند که شما به مشاوره درست و دقیق دست پیدا کنید.

بررسی اشتباهات متداول درباره اینکه روانشناسی زرد چیست و فهمیدن ارزش تفکر انتقادی در تفسیر یافته‌های تحقیقاتی و نحوه کمک مرکز مشاوره به افزایش بینش فرد درباره‌ی خصوصیات خود مفید است.

روانشناسی زرد چیست؟

روانشناسی عامه‌پسند، که همچنین به عنوان روانشناسی زرد نیز شناخته می‌شود، به دانش روانشناختی مورد تکرار و درک عمومی اشاره دارد. برای ارائه بینش ارزشمند در مورد سلامت روان، روابط و سایر پدیده‌های روان‌شناختی به افراد، بر به کارگیری نظریه‌های علمی تکیه می‌کند. برای بسیاری، این دانش مبتنی بر موضوعات پرطرفدار در رسانه‌های اجتماعی، حوزه‌های رایج سلامت روان در زمینه روان‌شناختی و درس‌های آموخته‌شده از درمان است.

روانشناسی زرد ممکن است درمان شناختی-رفتاری، روانشناسی مثبت، روانشناسی تکاملی، علوم اعصاب، روان درمانی، مراقبه ذهن آگاهی و نظریه دلبستگی را در میان سایر زمینه‌ها مورد بررسی قرار دهد. این موضوعات به جوامع کمک می‌کند تا افکار و احساسات را در زمینه‌های مختلف بهتر درک کنند. زمانی که دانش صحیح و مبتنی بر تحقیق و تفکر انتقادی باشد، می‌تواند بر ادراک عمومی از روانشناسی تأثیر مثبت بگذارد. با این حال، زمانی که تصورات غلط و افسانه‌ها در جوامع پخش می‌شود، روان‌شناسی زرد می‌تواند تأثیر منفی داشته باشد.

تاریخچه روانشناسی زرد چیست؟

تاریخچه روانشناسی زرد به قرن هفدهم باز می‌گردد، زمانی که فیلسوفانی مانند دکارت و لاک از دانش خود در مورد طبیعت انسان برای «اثبات» آنچه که امروزه نظریه‌های علمی می‌نامیم استفاده کردند.

روان‌شناسی زرد و عامه‌پسند به دلیل تئوری‌های روانکاوانه فروید که در کتابش با عنوان «تعبیر رویاها» منتشر شد، با قدرت کامل ظهور کرد. در آن زمان، علاقه زیادی به اعمال این ایده‌ها در زندگی روزمره وجود داشت.

در دهه 1960، تجدید حیات روانشناسی زرد منجر به انتشار کتاب‌های بحث برانگیزی مانند “فرار از آزادی” اثر اریک فروم شد. این کتاب اولین کتابی بود که علاقه پس از جنگ جهانی دوم به ادیان شرقی و یوگا را با نیاز ما به آزادی فردی گره زد.

دهه 1970 شاهد رونق کتاب‌های روانشناسی زرد بود، با عناوینی مانند «من خوبم – تو خوب هستی» نوشته توماس هریس. سپس، در سال 1980، جان گری کتاب «مردان مریخی و زنان ونوسی» را منتشر کرد که به یکی از محبوب‌ترین کتاب‌های خودیاری در تمام دوران تبدیل شد.

تفاوت روانشناسی علمی و روانشناسی زرد چیست؟

به طور خلاصه، تفاوت اصلی بین روانشناسی زرد و روانشناسی علمی در روش‌ها، تاکید‌ها و واقعیت‌پردازی آن‌ها است. روانشناسی زرد تمایل دارد راه‌حل‌های سریع و ساده‌تر به مشکلات را ارائه دهد و تاکید بر عملکرد شخصی و موفقیت‌های سریع دارد، در حالی که روانشناسی علمی روی آورده است به روش‌ها و راه‌حل‌های مبتنی بر تحقیقات علمی تکیه کند و در واقعیت‌پردازی دقیق تمرکز داشته باشد.

تفاوت روانشناسی زرد و علمی
روانشناسی زردروانشناسی علمی
راه‌حل‌های سریع و بدون پیشینه علمیراه‌حل‌های بلندمدت و طبق تحقیقات علمی
شخص مسئول مشکلاتعوامل محیطی نیز تاثیر گذارند
مدت زمان کوتاه و موفقیت یک‌شبهپشتکار و تلاش برای رسیدن به موفقیت
خوش‌بینی کاذبخوش‌بینی براساس منطق و واقعیت

نشانه‌های روانشناسی زرد چیست؟

آیا مطمئن نیستید که کتاب، مقاله یا پست رسانه‌های اجتماعی مبتنی بر روانشناسی زرد است یا مطلبی است که از نظر علمی معتبر است؟

در اینجا به چند ویژگی که نشان می‌دهد آنچه مطالعه می‌کنید روانشناسی زرد است اشاره می‌کنیم:

  1. به‌نظر می‌رسد که درست باشد اما هیچ مدرک معتبر طبق تحقیقات در مورد اثربخشی ارائه نمی‌دهد.
  2. نویسنده یا سخنران هرگز بیماری را با روش‌هایی که ارائه می‌دهند درمان نکرده‌اند.
  3. هیچ اشاره‌ای به مدارک، آموزش، مجوز یا گواهی‌های حرفه‌ای وجود ندارد.

در حالی که «محبوب بودن» لزوماً به این معنی نیست که یک کتاب، برنامه یا وب‌سایت مفید نیست، اگر هر یک از علائم بالا درست باشد، می‌تواند علامت خطر باشد و نشان دهنده استفاده از روانشناسی زرد. و همچنین که برخی از کارشناسان ممکن است دارای اعتبار علمی باشند، صحبت کردن خارج از حوزه تخصصی آن‌ها می‌تواند یک پرچم قرمز جدی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره

انتخاب مشاوره(Required)
نوع مشاوره(Required)